4. huhtikuuta 2016

Taloutemme kulutus Q1/2016

Olen monesti laskenut, että meidän perheessä asumiseen ja pakollisiin laskuihin menee kuukaudessa noin 1200 euroa. Siihen sitten päälle ruokaa, auton polttoainetta, vaatteita ja jotain taloustavaraa niin päästään helposti aika koviin lukuihin. Talouden seuraamiseen olen käyttänyt sekaisin ja vaihtelevasti exceliä, kynää ja paperia. Tällä tavalla en ole päässyt kovin tarkkoihin lukuihin käsiksi ja esimerkiksi excelillä yrittää helposti tehdä liian tarkkaa laskelmaa ja se vie taas liikaa aikaa.

Apua kulutuksen seuraamiseen

 

En halua mainostaa, mutta olen käyttänyt puhelimessa Osuuspankin tarjoamaa Pivo -sovellusta siitä asti, kun se julkaistiin. Kyseessä on siis oman talouden seurantaan tarkoitettu sovellus, johon Osuuspankin asiakas voi liittää maksukorttinsa pankkitunnusten avulla. Pankkitunnuksia ei kuitenkaan tarvita kuin ensimmäisellä kerralla, sen jälkeen siihen kirjaudutaan nelinumeroisella koodilla. Sovellus kerää tiedot pankkitilin tapahtumista ja kertoo mihin rahat menevät. Tämä on minun mielestä se tärkein ominaisuus. Muista ominaisuuksista voisin mainita sen, että sovellus ilmoittaa puhelimessa merkkiäänellä aina, kun korttia käytetään. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi tilanteessa, jos kortti katoaa ja joku käyttäisi sitä väärin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun puhelin alkaisi ilmoitella outoja maksuja voisi kortin sulkea.

Pivosta voi seurata omaa kulutusta taaksepäinkin ainakin vuoden päähän. Pivosta löytyy kuukausittaiset yhteenvedot näppärän näköisessä muodossa. Sovellus osaa lajitella erilaiset maksut hyvin omiin kategorioihin. Tietynlaisia pääkategorioita näkyy ainakin minulla olevan enimmillään kymmenen. Nämä kymmenen taas jakautuvat lukuisiin pienempiin kategorioihin. Jos Pivo ei osaa lajitella jotakin maksua, se näkyy yhteenvedossa kohdassa budjetoimattomat. Silloin sovellukselle voi opettaa mihin kategoriaan kyseiset maksut laitetaan ja se muistaa sen myös jatkossa.

Joskus viime vuoden puolella asensin Pivon myös vaimoni puhelimeen. Tarkoituksena oli, että pystyisin näkemään paljonko niitä menoja oikeasti on. Aluksi vaimon Pivon käytössä oli ongelmana se, että hänellä on kaksi tiliä eri pankeissa ja hän on käyttänyt niitä kumpaakin sekaisin. Olen  nyt muistuttanut häntä siitä, että käyttäisi vain Pivoon yhdistettyä tiliä. Aika hyvin se on alkanut onnistumaankin. Vaimon toiselle tilille tulee tällä hetkellä ainoastaan lapsilisät. Niistä osa menee automaattisesti säästöön lasten tileille Nordnettiin ja osa siirretään käyttötilille, jotta rahankäyttö näkyisi Pivossa mahdollisimman tarkasti.

Kävin nyt läpi alkuvuoden kuukausittaiset kulutukset meidän molempien osalta. Otin luvut exceliin ja tein niistä taulukot. Taulukossa on nyt ne kategoriat joita Pivo on meillä käyttänyt tämän alkuvuoden aikana. Jostakin syystä Muut kategorian alla oli esimerkiksi vakuutukset, joka mielestäni tarvitsee oman kategorian.

Tammikuu 2016

Tammikuun kulutus yhteensä 2710 €, josta säästöön 150 €. Kuten kuvasta näkyy asumiseen menee suurin osa kuluistamme. Tietenkin ärsyttävintä on se, että asumme vuokralla joten se raha on täysin hukkaan heitettyä. Asuminen sisältää vuokran lisäksi lämmitys- ja käyttösähkön sekä vesimaksut. Ostokset kohta sisältää pääasiassa päivittäiset ruoka- ja käyttötavaraostokset. Siellä on seassa kaikki vaipat, pesuaineet, vessapaperit ja saattaa siellä joskus olla jotakin vaatettakin.


Helmikuu 2016

Helmikuun kulutus yhteensä 2511 €, josta säästöön 50 €. Helmikuussa huomion herättää suuri verojen osuus. Silloin erääntyi maksettavaksi toinen osa vuoden 2014 mätkyistä, noin 450 €. Helmikuussa oltiin varmaan aika paljon kotona, koska autoa ei tankattu kertaakaan kuukauden aikana! Myöskään vakuutuksia ei erääntynyt maksettavaksi ollenkaan.


Maaliskuu 2016

Maaliskuun kulutus 3220 €, joista säästöön 200 €. Maaliskuussakaan ei selvitty siis ihan peruskulutuksella. Maksettavaksi erääntyi noin 13 kuukauden vesimaksun tasaus. Vettä oli kulunut reippaasti, noin 560 euroa oli tuo tasaus. Tämä lasku oli tiedossa, koska maksamme selvästi liian pientä vesiennakkoa. En ole jaksanut sitä ennakkoa suurentaa, pääasia että vesilaskun pitää mielessä ja kerää käteistä siihen pikkuhiljaa.Pivo on kirjannut kulutukseen myös säästöihin ja sijoituksiin ohjatut rahat. Tämä alkuvuosi on mennyt ihan sijoitussuunnitelman mukaan, eli se 200 euroa kuukaudessa on ohjattu säästöön. Nordnetin tilillä on käteistä joilla on tehty superrahastojen ostot, joten ne eivät näy Pivossa. ASP-tilille siirrän tällähetkellä sen 150 euroa kolmen kuukauden välein. ASP-tilin olen aukaissut pari vuotta sitten lähinnä sen takia, että saisin minimi säästöajan täyteen. Katsotaan alanko kerätä sinne jossakin vaiheessa enemmän rahaa.

Kyllähän tämä kokonaisuus järkyttää. Mistä ihmeestä nuita kuluja kertyy noin paljon? Minulla on tuossa vieressä joskus alkuvuonna ruutupaperille tehty laskelma joka näyttää, että pakolliset kulut kuukaudessa on 1270 €. Ruokaan ja ostoksiin olen arvioinut sen 600-700 €/kk, mutta enemmän on mennyt. Onneksi tilillä on ollut riittävästi puskuria, jotta nuista veroista ja vesimaksuista on selvitty. Tulopuolikin on taloudessamme vielä toistaiseksi vähän vaiheessa. Tulot koostuvat ansiosidonnaisesta, opintotuesta, lastenhoidontuesta ja lapsilisistä. Pitää jatkaa tutkimuksia, katsotaan miten seuraan tilannetta jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti