1. helmikuuta 2016

Alkutilanne

Aloitan tämän blogin kirjoittamisen itseni takia, jotta voisin jälkeenpäin seurata säästöjen kertymistä ja sijoitusteni kehitystä. Säästöni ovat pienet, mutta omaan tilanteeseen suhteutettuna ihan mukavat. Tämän hetkisillä säästöilläni perheeni voisi elää reilun puolivuotta ilman mitään muita tuloja.

Minä olen 25 vuotias lappilainen insinööri. Työelämässä en ole vakituisesti kiinni, mutta esimerkiksi viimevuonna töitä sain tehdä yli 9 kuukautta. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kolme pientä lasta. Asumme vuokralla aivan liian kalliissa rivitalokolmiossa. Kaiken huipuksi asunnossamme on sähkölämmitys. Aikaisempien huonojen kokemusten takia, olemme kuitenkin päätyneet toistaiseksi tähän suhteellisen uuteen ja tasokkaaseen asuntoon. Asuminen onkin perheemme selvästi suurin kuukausittainen menoerämme. Meillä on myös auto ja nippu erilaisia vakuutuksia, joihin rahaa menee joka kuukausi. Yritän kuitenkin budjetoida elämäämme siten, että kuukausittain jäisi rahaa säästöön.


Sijoittaminen

Sijoittaminen on kiinnostanut aina jollakin tavalla, muistan jo pienenä koululaisena tutkineeni sanomalehdestä osakkeiden kursseja. Ammattikoulu aikaan rakensin virtuaalisalkkua excelinavulla, mutta ilmeisesti moottoriajoneuvot veivät kaikki rahani ja oikeat sijoitukset jäivät tekemättä. Sijoittamisen aloitin syksyllä 2011. Ensimmäisenä avasin tilin Nordnetiin ja ostin pienen erän Nokian osakkeita. Tein silloin hienon sijoitussuunnitelman, jonka noudattaminen on ollut aika ympäripyöreää. Olen omistanut kuutta eriä osaketta Helsingin pörssistä. En ole koskaan käynyt osakekauppaa lyhyellä tähtäimellä, mutta jostakin syystä olen kuitenkin joskus myynyt joitakin osakkeita pois. Sen jälkeen on aina kaduttanut, koska osakkeiden hinnat ovat jatkaneet nousua myyntien jälkeen. Vuonna 2012 avasin tilin Seligsonille ja säästin pikkusummia pariin indeksirahastoon. 
Sijoittamiseeni on tullut järkeä ja suunitelmallisuutta pikkuhiljaa vuosien varrella. Tietoa on kertynyt alan kirjallisuudesta, lehdistä, blogeista ja muualta Internetistä. Viime kesänä ajattelin, että en minä ehdi ja osaa yrityksiä oikeasti vertailla, enkä usko voittavani markkinoita. Joten ajattelin, että rahastot olisivat tulevaisuudessa enemmän ja enemmän se minun juttuni. Tällä hetkellä kuukausisäästän matalakuluisiin indeksirahastoihin. Tarkoituksena olisi esitellä ajatuksiani omasta suunnitelmasta tässä blogissa myöhemmin. 


Tavoite

Nyt nopeasti mietittynä taloudellisena päätavoitteenani on saada työpaikka ja sen avulla joskus oma koti. Sen jälkeen oman varallisuuden kasvattaminen käy jo helposti, kun ei tarvitse vuokraa maksaa. Toisena tavoitteena on kasata jonkinlainen sijoitussalkku joka korkoa korolle ilmiötä hyväksikäyttäen kasvaisi vuosi vuodelta suuremmaksi. Esimerkiksi 50 vuotiaana olisi mukava asua velattomassa talossa, viettää aikaa omalla mökillä ja nauttia elämästä. Haluasin, että vanhempana töitä voisi tehdä vähemmän ja vähemmän.


Tilanne nyt

 

Tässä on säästöjeni tilanne aloittaessa tätä blogia 1.2.2016. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti